Houtboorders

Houtboorders (Cossidae) is een groep van vlinders waarvan in Nederland maar drie verschillende voorkomen. Het zijn voor mij wel hele mooie soorten die een lust voor het oog zijn wanneer je ze op het witte laken lokt met een speciale lamp. De vleugels zijn langwerpig en worden in de rusthouding verticaal tegen het lichaam gehouden. Het zijn redelijk grote nachtvlinders die variëren van 15 tot 42 mm. Dat de rupsen in hout leven doet de naam ‘houtboorders’ wel eer aan. Dat de rupsen wel twee keer overwinteren voordat ze verpoppen was voor mij nieuw.

 

Onderfamilie: Cossulinae
Geslacht: Cossus

Wilgenhoutrups – 2017 (NL)
(NCBI-index: 753294)

De wilgenhoutrups (Cossus cossus) is een mooie grote verschijning door de tekening op het borststuk. Het lijkt net of door de witte vlek en de twee zwarte dwarsstrepen daaronder je het gezicht van een slapend uil ziet. Misschien dat anderen daar juist meer een geit in zien. De bovenkant van de vleugels lijken met hun bruine tinten en dunne zwarte kleine lijntjes net op boomschors. Van deze nachtvlieger komen de mannetjes vaak nog wel op licht af, maar de vrouwtjes laten zich niet zo gemakkelijk lokken. De vliegperiode is van mei tot september in één generatie en de spanwijdte bedraagt 65-80mm. Waardplant: eik, wilg en populier. Engelse benaming: Goat Moth. Friese benaming: Wylgehoutflinter.

Vliegperiode:

 

Onderfamilie: Zeuzerinae
Geslacht: Phragmataecia

Rietluipaard – 2020 (NL)
(NCBI-index: 753407)

Met de rietluipaard (Phragmataecia castaneae) heb ik alle familiesoorten die in Nederland voorkomen compleet. Het meest bijzondere aan deze houtboorder is dat het achterlijf ver achter de afgeronde vleugels uitkomt wanneer hij in de rusthouding zit. Bij het vrouwtje is dit wel wat extremer. Op de enigszins doorschijnende lichtgele vleugels zit alleen een zwarte spikkeling. De spanwijdte bedraagt 30-46mm en de vliegperiode loopt van mei tot augustus in één generatie. Waardplant: Riet. Engelse benaming: Reed Leopard. Friese benaming: Reidloaihoars.

Vliegperiode:

 

Onderfamilie: Zeuzerinae
Geslacht: Zeuzera

Gestippelde houtvlinder – 2017 (NL)
(NCBI-index: 1101072)

De gestippelde houtvlinder ook wel rouwvlinder (Zeuzera pyrina) doet zijn Engelse naam meer aan dan de Nederlandse. De vleugels zijn wit doorschijnend bezaaid met zwarte vlekjes. Op het witte lijf zie je heel duidelijk op het borststuk zes zwarte vlekken in twee evenwijdige rijen. De vleugel is doorzichtig en je ziet heel duidelijk nog de aderen die bruin gekleurd zijn. Toen ik deze op het witte laken kreeg was ik echt verbaasd dat deze vlinder hier ’s nacht rondvliegt. De vliegperiode is van mei tot september in één generatie en de spanwijdte bedraagt 44-70mm. Waardplant: lijsterbes, eik, es en paardenkastanje. Engelse benaming: Leopard Moth. Friese benaming: Stippelflinter.

Vliegperiode: