Grote pages

De grote pages (Papilionidae) zijn een familie van grote kleurige en voor de meeste mensen wel herkenbare dagvlinders. De gehele familie bestaat wereldwijd wel uit ongeveer 550 soorten, maar in Nederland zijn er maar 3 bekend. Dit komt doordat de meeste soorten meer in een tropische omgeving te vinden zijn. In het Engels worden de grote pages ook wel “Swallowtail” genoemd. Dit verwijst naar het korte staartje dat aan de rand van de achtervleugel zit. De functie van dit staartje is onbekend, maar genetische studies bij sommige soorten heeft aangetoond dat het een labiel kenmerk is van een specifiek gen.

 

Onderfamilie: Papilioninae
Stam: Leptocircini
Geslacht: Iphiclides

Koningspage -2019 (BH)

In Nederland wordt de koningspage (Iphiclides podalirius) nagenoeg niet gezien. Hij komt alleen als zwerver eens voor. Tijdens mijn vakantie in Montegro waar ik samen met mijn dochter een dagtrip naar Bosnië-Herzegovina heb gemaakt, kwamen we deze page tegen bij een klooster. Helaas was het een flink beschadigd exemplaar. De staartjes, die normaal aan de achterrand van de achtervleugel zitten, waren compleet verdwenen. De grondkleur van de vleugels is wit tot crèmekleurig. Op de voorvleugel zitten een aantal wigvormige zwarte strepen die vanaf de voorrand van de vleugel naar het midden taps toelopen. Op de achtervleugel zitten bij de achterrand een aantal blauwe maanvlekken die zwart omlijnd zijn. Bij het exemplaar die wij hebben gezien was dat ook al weg. De vliegperiode is van mei tot in september tot wel drie generaties en de spanwijdte bedraagt 76-86mm. Waardplant: sleedoorn. Engelse benaming: Scarce Swallowtail. Friese benaming: Keningspaazje.

 

Onderfamilie: Papilioninae
Stam: Papilionini
Geslacht: Papilio 

Koninginnepage – 2019 (BH)

Om in Nederland de koninginnepage (Papilio machaon) te zien moet je eigenlijk niet in het Noorden zijn. Mijn eerste exemplaar heb ik gespot in Trebinje (Bosnië-Herzegovina) waar ik met mijn dochter op vakantie was. We waren allebei ontzettend hyper om zo’n mooie dagvlinder voor het eerst te zien. Het duurde vrij lang totdat deze mooie page ging zitten om gefotografeerd te worden. En wanneer hij dan gaat zitten, is dat vrij speciaal dat hij precies bij mijn dochter op haar smartphone, die ze in de aanslag had om een foto te maken, gaat zitten. De koniginnepage heeft een spanwijdte van 76-93mm en heeft vleugels met een gele grondkleur. Op de bovenkant van de voor- en achtervleugel zie je langs de achterrand een brede blauwe band die zwart omlijnd is. Aan de achterrand van de achtervleugel zit een staartje en zie je bij de binnenrandhoek een rode vlek. Het lichaam is aan de onderkant geel en aan de bovenkant zwart. De vliegperiode is in twee generaties van eind april tot in september. Waardplant: peen, schermbloemigen. Engelse benaming: Common Yellow Swallowtail. Friese benaming: Keningjinnepaazje.