Echte motten

De familie van de echte motten (Tineidae), ook wel stofmotten, omvat zo’n ruime 6o verschillende soorten. In de rusthouding worden de vleugels in de “dak-vorm” gehouden onder een vrij steile hoek. De lengte van de voorvleugels is erg variabel, 3 – 16 mm. De voorvleugels zijn vaak vaag bruin en soms met een specifiek patroon. Het hoofd is ruw behaard en de antennes zijn vaak draadvormig ongeveer driekwart van de lengte van de voorvleugel.

 

Onderfamilie: Nemapogoninae
Geslacht: Nemapogon

Gewoon kroeskopje – 2019 (NL)
(NCBI-index: 1.178132)

Het gewone kroeskopje (Nemapogon cloacella) is een opvallende verschijning die goed op het licht afkomt bij het nachtvlinderen. Het hoofd heeft een geeloranje beharing en de voorvleugel is een mix van vaalbruine, roodbruine en witachtige kleuren. Op deze mix van kleuren zit een opvallend witte vlek en enkele donkerbruine markeringen. De vliegperiode is in twee generaties van mei tot en met september en de spanwijdte bedraagt 10-18mm. Waardplant: mossen en schimmels. Engelse benaming: Cork Moth. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Onderfamilie: Scardiinae
Geslacht: Morophaga

Elfenbankjesmot – 2021 (NL)
(NCBI-index: 1.870097)

De voorvleugel van de elfenbankjesmot (Morophaga choragella) is zandkleurig en opvallend zijn hierbij de aders van de vleugel die lichtbruin gekleurd zijn. Op de vleugel is een scala aan zwartbruine vlekjes te zien vooral langs de voorrand en dichtbij de achterrand. De middenband is herkenbaar en de franje zijn donkerbruin en wit geblokt. De spanwijdte bedraagt 18-32mm en de vliegperiode loopt in één generatie van eind mei tot augustus. Waardplant: elfenbankjes. Engelse benaming: Large Clothes Moth. Friese benaming: