Pedaalmotten

Een familie van micro-vlinders waarvan er zo’n 26 soorten in Nederland zijn te vinden zijn de pedaalmotten (Argyresthiidae). De gehele familie bestaat uit ongeveer 45 soorten. Alle soorten zijn klein met een voorvleugel die ongeveer 3.5 – 6.5 mm bedraagt. De vleugels worden in rusthouding strak tegen het lichaam gevouwen. Bijna alle soorten staan in de rusthouding met de kop dichtbij de grond en het lichaam iets hellend omhoog. De voorvleugels zijn vaak glanzend of bronskleurig met vaag gekleurde markeringen. Op de kop zit een ruige beharing en de antennes zijn draadvormig, 60 – 80% van de lengte van de voorvleugel.

 

Geslacht: Argyresthia

Sierlijke pedaalmot – 2019 (NL)
(NCBI-index: 1.178059)

Op een zomeravond na het werk nog even een natuurgebied in en dan de eerste pedaalmot vinden. Deze beurt was voor de sierlijke pedaalmot (Argyresthia brockeella). Deze opvallende verschijning heeft een glimmende donkere goudkleurige voorvleugel met brede witte markeringen vanuit de voorrand en achterrand. Soms ontstaat hierdoor een witte dwarsband. De grootte van de witte vlekken verschilt enorm. De vliegperiode is van mei tot in augustus in één generatie en de spanwijdte bedraagt 9-12mm. Waardplant: berk. Engelse benaming: Gold-ribbon argent. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Geslacht: Argyresthia

Cipresmineermot – 2021 (NL)
(NCBI-index: 1.869483)

Voorheen heette de cipresmineermot (Argyresthia trifasciata) de jeneverbesmineermot. Alhoewel deze mot zeer klein is, valt hij toch wel op wanneer hij langzaam tegen een donkere achtergrond rondvliegt. De kop is wit en het borststuk is goudkleurig. Op de voorvleugel zijn drie smalle witte dwarsbanden te zien op de verder goudkleurige ondergrond. De vliegperiode is in één generatie van mei tot in juni en de spanwijdte bedraagt 7-10mm. Waardplant: jeneverbes, schijncipres. Engelse benaming: Triple-barred Argent. Friese benaming:

Vliegperiode: