Vedermotten

Vedermotten (Pterophoridae) zijn bijzondere motten qua vorm. Ze hebben een lang en slank lichaam, de poten zijn ook lang met opvallende vertakkingen en de vleugels zijn smal en vormen samen met het lichaam in rusthouding een T. Kenmerkend zijn hun diep gespleten vleugels waardoor drie onderdelen ontstaan elk met een brede franje. Het zijn nachtvliegers en zijn qua kleuring saai. Veelal zijn ze bruin en grijs met lichte en donkere markeringen.

 

Onderfamilie: Pterophorinae
Geslacht: Adaina

Dwergvedermot – 2020 (NL)
(NCBI-index: 1.594217)

Een vrij veel voorkomende vedermot is de dwergvedermot (Adaina microdactyla). De voorvleugel splitst zich net voorbij de helft en is vaal geel, soms geelwit, vaal bruin of vaal grijs. Bij de splitsing in de voorvleugel zit een bruin vlekje en op de voorste helft aan de voorrand zitten nog twee kleine bruine vlekjes. Hoewel de mot goed op licht afkomt, kan overdag gelet worden op vraat aan koninginnekruid. Het is één van de kleinste vedermotten van Europa. De vliegperiode is in twee generaties van mei tot begin september en de spanwijdte bedraagt 13-17mm. Waardplant: Koninginnekruid. Engelse benaming: Hemp-agrimony Plume. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Onderfamilie: Pterophorinae
Geslacht: Amblyptilia

Scherphoekvedermot – 2018 (NL)
(NCBI-index: 2.560943)

Vedermotten determineren is altijd een uitdaging. De scherphoekvedermot (Amblyptilia acanthadactyla) is nog wel redelijk herkenbaar. De voorvleugel is gespleten vanaf 2/3 en roodbruin licht gespikkeld. Vlak voor de splitsing van de vleugels is een donkere driehoek dichtbij de voorrand zichtbaar. De uiteinden van de vleugels zijn iets donkerder met een duidelijke licht dwarsstreep. Op het lijf zijn twee witte V-vormen te zien met de punt richting de kop gericht. Het stuk van het achterlijf vlak voor de vleugels is licht gekleurd met een hele dunne iets donkere streep. De vliegperiode is van juni tot september en de spanwijdte bedraagt 17-23mm. Waardplant: munt, salie, ogentroost. Engelse benaming: Beautiful Plume. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Onderfamilie: Pterophorinae
Geslacht: Emmelina

Windevedermot – 2017 (NL)
(NCBI-index: 467774)

De windevedermot (Emmelina monodactyla) is één van de algemeen voorkomende vedermotten in Nederland. De vleugels zijn gespleten, maar dat is moeilijk te zien aangezien hij in rusttoestand zijn vleugels dicht gerold heeft. De kleur van de vleugels is vaalbruin en over de lengte van het lichaam zit een lichtere band met daarin een rij donkere stippen. De vliegtijd is in twee generaties van maart tot oktober en de spanwijdte bedraagt 18-27mm. Waardplant: akkerwinde, ganzenvoet, haagwinde, melde en zoete aardappel. Engelse benaming: Morning-glory Plume Moth. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Onderfamilie: Pterophorinae
Geslacht: Gillmeria

Lichte zandvedermot – 2017 (NL)
(NCBI-index: 687094)

De lichte zandvedermot (Gillmeria pallidactyla) heeft bij de achterpoten een bruin bandje. De vlinder is bruinwit met op de voorvleugels een duidelijke donkere vlek bij de voorrand halverwege de vleugel. De vliegperiode van deze nachtvlieger is van juni tot augustus en de spanwijdte bedraagt 23-27mm. Waardplant: boerenwormkruid. Engelse benaming: Yarrow Plume. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Onderfamilie: Pterophorinae
Geslacht: Platyptilia

Hoefbladvedermot – 2021 (NL)
(NCBI-index: 1.101034)

Het meest opvallende aan de bruingekleurde hoefbladvedermot (Platyptilia gonodactyla) is de donkerbruine driehoek vlak boven de inkeping van de vleugel welke op 3/4 van de vleugel begint. Verder in de vleugelpunt, tegen de voorrand, is nog een lichtbruine vlek te zien die soms doorloopt naar de binnenrand. Het borststuk is aan de bovenkant opvallend wit en gaat via een versmalling over in het bredere bruine achterlijf. De vliegperiode is in twee generaties van mei tot in augustus en de spanwijdte bedraagt 20-30mm. Waardplant: klein hoefblad. Engelse benaming: Triangle Plume. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Onderfamilie: Pterophorinae
Geslacht: Pterophorus

Sneeuwwitte vedermot – 2017 (NL)
(NCBI-index: 1.572507)

De sneeuwwitte vedermot (Pterophorus pentadactylus) wordt ook wel de vijfvingerige vedermot genoemd. Het is een geheel witte vlinder waarbij de vleugels uit vijf veren aan weerszijden lijken. De achtervleugel is in drieën gesplitst en de voorvleugel in tweeën. Vliegperiode is van mei tot augustus in twee generaties en de spanwijdte bedraagt 26-34mm. Waardplant: akkerwinde en haagwinde. Engelse benaming: White Plume Moth. Friese benaming:

Vliegperiode: