Bloedvlekvlinders (Zygaenidae) zijn dagactieve nachtvlinders waarvan er maar een paar soorten in Europa voorkomen. Deze vlinders zijn giftig vanwege het aanwezige blauwzuur en daardoor hebben ze voor vijanden, zoals vogels, vleermuizen en spinnen, een vieze smaak. De sprieten zijn vaak getand of knotsvormig. De volwassen vlinders variëren in grootte en hebben een goed ontwikkelde tong en bezoeken veelal bloemen voor nectar. De vleugels variëren zeer in vorm en zijn vaak metaalachtig van kleur. De Zygaenidae hebben twee onderfamilies waarvoor ik soorten heb ontdekt, de Procridinae (metaalvlinders) en de Zygaeninae (bloeddrupjes).
Onderfamilie: Procridinae
Geslacht: Adscita
Metaalvlinder – 2019 (NL)
(NCBI-index: 753147)
De meest algemene soort van de in Nederland voorkomende metaalvlinders is de metaalvlinder (Adscita statices). De voorvleugel is metaalgroen, soms blauwachtig, en de achtervleugel is licht bruingrijs. Het achterlijf is rood of groen met een metaalglans. Hier onderscheidt de metaalvlinder zich van de bruine metaalvlinder (Rhagades pruni) die een zwart achterlijf heeft. Het mannetje heeft iets grotere, bredere en sterker geveerde antennen dan het vrouwtje. De vliegperiode is in één generatie van half mei tot begin augustus en de spanwijdte bedraagt 25-28mm. Waardplant: veldzuring en schapenzuring. Engelse benaming: The Forester. Friese benaming: Metaalflinter.
Vliegperiode:

Onderfamilie: Procridinae
Geslacht: Adscita
Alpenmetaalvlinder – 2024 (CH)
(NCBI-index: 2.505770)
Een soort die heel veel gelijkenis heeft met de in Nederland voorkomende metaalvlinder (Adscita statices) is de alpenmetaalvlinder (Adscita alpina). Gelet op de vindplaats, hoogte en rotsachtig gebied, ben ik er vrij zeker van dat het deze soort moet zijn. De voorvleugel is metaalgroen, soms blauwachtig, en de achtervleugel is licht bruingrijs. De vleugels zijn gemiddeld langer en smaller dan die van de metaalvlinder. Het lichaam is korter en gedrongener. De antennes zijn, net als bij de metaalvlinder, matig dik en lang. De vliegperiode is in één generatie van juni tot begin september en de spanwijdte bedraagt 20-30mm. Waardplant: Spaanse zuring. Engelse benaming: Alpine Forester. Friese benaming: Alpenmetaalflinter.
Vliegperiode:

Onderfamilie: Procridinae
Geslacht: Rhagades
Bruine metaalvlinder – 2017 (NL)
(NCBI-index: 287213)
De bruine metaalvlinder (Rhagades pruni) is een overdag zeer actieve kleine vlinder. De voorvleugel is bruinzwart waarbij het vrouwtje voornamelijk een zwak groene metaalkleurige glans heeft. De achtervleugel is donkergrijs. De vliegtijd is van juni tot in augustus in één generatie en de spanwijdte bedraagt 16-24mm. Waardplant: struikhei. Engelse benaming: Blackthorn Aurora moth. Friese benaming: Brúne metaalflinter.
Vliegperiode:

Onderfamilie: Zygaeninae
Geslacht: Zygaena
Zes-vlek sintjansvlinder – 2016 (NL)
(NCBI-index: 287375)
De zes-vlek sintjansvlinder (Zygaena filipendulae) is een bloeddrupje met zes rode vlekken op de voorvleugel. De rode vlek bij de vleugelwortel is gescheiden door een ader. Hierdoor moet goed gelet worden op identificatie. Soms is de rode kleur van de vlekken meer geelachtig. De grondkleur van deze vlinder is blauwgrijs. De vliegtijd is van mei tot september in één generatie en de spanwijdte bedraagt 30-38mm. Hij vliegt bij zonnig weer vaak met een zoemend geluid en is vooral aangetrokken tot een grote variëteit aan bloemen waaronder distels. Waardplant: gewone rolklaver en moerasrolklaver. Engelse benaming: Six-spot Burnet. Friese benaming: Sint-jansflinter.
Vliegperiode:

Onderfamilie: Zygaeninae
Geslacht: Zygaena
Streepsint-jansvlinder – 2024 (CH)
(NCBI-index: 287345)
Vanwege zijn licht doorschijnende zwarte vleugel met drie stompe rode strepen is de streepsint-jansvlinder (Zygaena purpuralis) goed te herkennen. De buitenste streep heeft de vorm van een bijl. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes zijn actief bij zonnig weer en bezoeken planten met nectar. Bij bewolkt of regenachtig weer kunnen ze soms dagenlang stil en onbeschut op de vegetatie zitten. De vliegperiode is één generatie van juni tot eind juli en de spanwijdte bedraagt 30-34mm. Waardplant: kleine tijm. Engelse benaming: Transparent Burnet. Friese benaming: –
Vliegperiode:
Onderfamilie: Zygaeninae
Geslacht: Zygaena
Valse vijfvlek-sint-jansvlinder – 2024 (CH)
(NCBI-index: 287380)
De valse vijfvlek-sint-jansvlinder (Zygaena lonicerae) is erg lastig te onderscheiden van de vijfvlek-sint-jansvlinder (Zygaena trifolii). Er is voor alle zekerheid vaak genitaliën onderzoek nodig. Beide zijn een soort met 5 rode stippen op de zwarte voorvleugel en een rode achtervleugel. Bij de valse vijfvlek-sint-jansvlinder zijn de middelste twee rode vlekken zelden samengesmolten terwijl die bij de vijfvlek-sint-jansvlinder vaak wel tegen elkaar aan liggen. Op de rode achtervleugel is de zwarte rand vaak dun terwijl dit bij zijn soortgenoot juist vaak een brede rand is. De voorvleugel is vaak langer en smaller. De vliegperiode en het biotoop kunnen ook als sleutel voor determineren van dienst zijn. De vliegperiode is één generatie van half juni tot begin augustus en de spanwijdte bedraagt 30-46mm. Waardplant: veldlathyrus, rode klaver, moerasrolklaver. Engelse benaming: Narrow-bordered Five-spot Burnet. Friese benaming: –
Vliegperiode:

Onderfamilie: Zygaeninae
Geslacht: Zygaena
Wikkesint-jansvlinder – 2024 (CH)
(NCBI-index: 287397)
Er is geen officiele Nederlandse naam voor deze soort. De naam wikkesint-jansvlinder (Zygaena romeo) heb ik gerelateerd aan de waardplant net als de Franse naam. Hij is is kenmerkend voor bosranden met dichte graslanden, op grotere hoogte, rond 1200 meter boven zeeniveau, ook in min of meer open ruimten met individuele bomen. Op de bovenkant van de donkerblauwe doorzichtige voorvleugel zijn vier rode vlekken te zien. De meest grote vlek loopt vanuit de vleugelwortel via een versmalling uit in een peervormige vlek. Tussen de drie grootste vlekken is een klein langwerpig vlekje aanwezig. De achtervleugel is grotendeels rood met een zwarte rand net als bij alle andere soortgenoten. De vliegperiode is één generatie van juni tot in juli en de spanwijdte bedraagt ongeveer 35mm. Waardplant: vogelwikke. Engelse benaming: Reticent Burnet. Friese benaming: –
Vliegperiode:
