Kleine pages

Kleine pages (Theclinae), een subfamilie van de Lycaenidae, hebben vaak een klein staartje bij de binnenrandhoek van de achtervleugel. De belangrijkste kenmerken voor determinatie zitten aan de onderkant en dan met name op de achtervleugel. Op de onderzijde zit een kenmerkende, fijne en witte lijntekening. Verder zijn ze soms moeilijk te vinden, omdat ze zich vaak ophouden boven in struiken of bomen.

Geslacht: Eumaeni

Groentje – 2008 (NL)

Het groentje (Callophrys rubi) is een dagvlinder die van eind april tot half juli in één generatie rondvliegt. Deze page zit vaak met de vleugels gesloten waarbij je de groene onderkant van de vleugel ziet met daarop een vage witte dunne lijn. Deze witte markering is vrij variabel. Vaak is deze gereduceerd tot een paar witte stippen of is bijna afwezig. De bovenkant is donkerbruin en de ogen zijn wit omrand. De spanwijdte is 27-34mm. Waardplant: brem, braam, bosbes, sporkehout, dopheide en struikheide. Engelse benaming: Green Hairstreak. Friese benaming: Grienjurkje.

 

Goudgerande page – 2017 (CO)

De goudgerande page (Rekoa palegon) is een page die in het Noorden van Zuid-Amerika voorkomt. Deze page heb ik dan ook gespot in Medellin (Colombia). De onderkant van de vleugels is grijs met daar op een patroon van oranjebruine lijnen en een oranjebruine buitenrand. De bovenkant is bruinachtig met een blauwe glans aan de binnenzijde van de vleugels. Bij het mannetje is de blauwe kleur meer aanwezig. De naam heeft deze page te danken aan die oranje gele buitenrand. Waardplant: composietenfamilie waaronder aster, madeliefje. Engelse benaming: Gold-bordered Hairstreak. Friese benaming: –

 

Geslacht: Theclini

Sleedoornpage – 2018 (FR)

De sleedoornpage (Thecla betula) zit net als de eikenpage (Neozephyrus quercus) veelal in de toppen van de bomen. In het Noorden van Nederland komt deze page nagenoeg niet voor. Op vakantie in Frankrijk, in de Vendée, kwam ik deze mooie oranje vlinder dan ook voor het eerst voorbij. De bovenkant van de vleugels zijn donkerbruin. Bij het vrouwtje bevindt zich op de voorvleugel een grote opvallende, niervormige oranje vlek. De onderkant van de vleugels is lichtbruin tot oranje met een oranje band over de achtervleugel langs de vleugelrand. Opvallend zijn de twee witte dwarslijnen op de onderkant van de achtervleugel waarvan de binnenste vanaf de vleugelrand tot halverwege de vleugel loopt. Tussen die witte dunne lijnen zit een donkere oranje band. Aan de achtervleugel bevindt zich een vrij groot, opvallend staartje. De spanwijdte is 38-40mm en de vliegperiode is in één generatie van juli tot in oktober. Waardplant: sleedoorn. Engelse benaming: Brown Hairstreak. Friese benaming: Krikelbeampaazje.