Spitskopmotten

De spitskopmotten (Ypsolophidae) omvat twee onderfamilies, de Ypsolophinae en de Ochsenheimeriinae. De volwassen motten rusten in het algemeen met de vleugels dicht tegen het lijf aan. Bij sommige soorten, met name bij de Ochsenheimeriinae, zijn ze om het lichaam heen gevouwen. De Ypsolophinae hebben een vleugellengte van 7 – 16 mm en die van Ochsenheimeriinae zijn kleiner, 4.5 – 6 mm.  Sommige soorten van de Ypsolohinae staan hoog op de voorpoten en andere juist weer vlak of lichtelijk met het achtereind omhoog net als de soorten die onder de Ochsenheimeriinae vallen. De spitskopmotten vielen voorheen onder de stippelmotten en volgens de NCBI bestaan de twee onderfamilies niet.

 

Geslacht: Ypsolopha

Bonte spitskopmot – 2018 (NL)
(NCBI-index: 687148)

Een aangename verrassing die ik op het laken had was de bonte spitskopmot (Ypsolopha dentella). Met name de helder bruine met crème witte markering, het hoog op de voorpoten staan en de knik in de vleugel deed mijn ogen glinsteren. De voorvleugel van de bonte spitskopmot is breed, kastanjebruin en de vleugelpunt staat onder een hoek ten opzichte van de rest van de vleugel. Er loopt vanuit de vleugelbasis langs de binnenrand een brede band richting de binnenrandhoek. Deze band varieert van wit tot vaal geelbruin. Halverwege deze band loopt een dunne witte streep richting het midden van de vleugel. De vliegperiode is van eind juni tot eind augustus en de spanwijdte bedraagt 20-22mm. Waardplant: kamperfoelie en sneeuwbes. Engelse benaming: Honeysuckle Moth. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Geslacht: Ypsolopha

Zwartvlekspitskopmot – 2019 (NL)
(NCBI-index: 1.870437)

Tijdens een nachtvlinder sessie kwam de zwartvlekspitskopmot (Ypsolopha vittella) op het felle licht af. De typische vorm van deze micro-vlinder heeft een wit grijze voorvleugel met donker grijze of bruinachtige spikkeling en korte schuine strepen. Bij de achterrand zitten zwarte of bruine markeringen, soms dusdanig dat ze een smalle band vormen. De vliegperiode is van juli tot in september in één generatie en de spanwijdte bedraagt 16-20mm. Waardplant: iep. Engelse benaming: Elm Smudge. Friese benaming:

Vliegperiode: