Bryophilinae

De Bryophilinae zijn een onderfamilie van de uilen (Noctuidae).

 

Geslacht: Bryophila

Lichte korstmosuil – 2015 (NL)
(NCBI-index: 1.660595)

De lichte korstmosuil (Bryophila domestica) heeft een vleugel welke lichtgrijs tot wit als grondkleur heeft. Op de vleugel bevinden zich groene, grijsachtig groene en soms lichtgele vlekken. De dwarslijnen en de niervlek zijn goed te zien. Deze korstmosuil is te onderscheiden van de groene variant door de dwarslijnen die tot de binnenrand lopen wat bij de groene variant niet zo is. De lichte korstmosuil rusten overdag vaak op muren of daken en vliegen in één generatie van juni tot in september. Waardplant: korstmossen op stenen, daken, muren en bomen. Engelse benaming: Marbled Beauty. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Geslacht: Cryphia

Donkergroene korstmosuil – 2021 (NL)
(NCBI-index: 987910)

Een kleine uil waarvan de grondkleur verschillende groentinten kan hebben is de donkergroene korstmosuil (Cryphia algae). Er zijn varianten met een donkergroene kleur, maar ook met een mintgroene kleur. Het wortelveld is groen net als het zoomveld, vooral binnen de lichtere golflijn. De middenband is donker met soms een licht gebied waarin de grote niervlek zich bevindt. Met name de strook langs de buitenzijde van de binnenste dwarslijn en dwars daarop een strook langs de binnenrand van de vleugel zijn donker gekleurd. Het onderscheid ten opzichte van de groene korstmosuil (Nyctobrya muralis) is het ontbreken van de opvallende donkere vlekjes langs de voorrand van de voorvleugel. De spanwijdte bedraagt 24-30mm en de vliegperiode is in één generatie in juli tot september. Waardplant: korstmossen, vooral op bomen. Engelse benaming: Tree-lichen Beauty. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Geslacht: Nyctobrya

Groene korstmosuil – 2017 (NL)
(NCBI-index: 1.870678)

De groene korstmosuil (Nyctobrya muralis) kan qua kleur in verschillende tinten voorkomen. De kleur van de vleugels varieert van groenachtig wit tot olijfgroen en bevat een variabel patroon van groene of soms oranjebruine vlekken. De binnenste dwarslijn van deze korstmosuil loopt niet door tot aan de binnenrand van de vleugel evenals de eerste dwarslijn. Deze laatste buigt om in de richting van de binnenste dwarslijn zodat tussen deze lijnen een lichte vlek in de vorm van een klavertje drie zichtbaar wordt. De zwarte dwarslijnen zijn in het algemeen goed zichtbaar. De vliegperiode is in één generatie van juni tot september. Waardplant: korstmossen op stenen, muren, daken en bomen. Engelse benaming: Marbled Green. Friese benaming:

Vliegperiode: