Visstaartjes

De visstaartjes (Nolidae) zijn kleine driehoekige vlinders met afgeronde voorvleugels. Een bijzonder kenmerk zijn de opgerichte schubben, meestal drie, in het middenveld van de voorvleugel. De naam dankt deze vlindersoort aan het achterste potenpaar van de rupsen die in een V-vorm ten opzichte van elkaar staan en daarmee op de staart van een vis lijkt. De onderfamilie Chloephorinae, zijn vaak helder groen, en de Nolinae zijn meestal grijs of wit.

 

Onderfamilie: Chloephorinae
Geslacht: Pseudoips

Zilveren groenuil – 2020 (NL)
(NCBI-index: 2.758353)

Wat mij betreft een van de mooiere nachtvlinders qua kleur is de zilveren groenuil (Pseudoips prasinana). Het mannetje heeft een intens groenere voorvleugel dan het vrouwtje en een heldere roodachtig roze of rozeachtig bruine vleugelzoom en een gelijk gekleurde soms geblokte franje. De kop en het lijf zijn groen, de antennes zijn oranje en de poten zijn roze. De drie zilverkleurige schuine dwarslijnen, die evenwijdig over de heldergroene vleugel lopen, maken het plaatje compleet dat dit voor mij een lust voor het oog is. De achtervleugel is geel en en het borststuk is fors en sterk behaard. Het vrouwtje heeft een geel- of groenachtige witte zoom en een witte achtervleugel. Naast de dwarslijnen ligt meestal een donkere schaduw. De spanwijdte bedraagt 32-38mm en de vliegperiode is van april tot in september in één en soms twee generaties. Waardplant: Berk, beuk, iep, eik en ratelpopulier. Engelse benaming: Green Silver-lines. Friese benaming: Sulveren grienûltsje.

Vliegperiode:

 

Onderfamilie: Eariadinae
Geslacht: Earias

Kleine groenuil – 2017 (NL)
(NCBI-index: 753175)

De kleine groenuil (Earias chlorana) houdt in rusthouding de vleugels vaak dakvormig boven zijn lichaam. De voorvleugel heeft een opvallende heldere lichtgroene kleur en een witte voorrand. De achtervleugel is wit. De vliegperiode is van april tot oktober in drie generaties. Waardplant: wilg. Engelse benaming: Cream-bordered Green Pea. Friese benaming: Grien wylgeûltsje.

Vliegperiode:

 

Onderfamilie: Nolinae
Geslacht: Nola

Kleine visstaartje – 2017 (NL)
(NCBI-index: 987999)

Het kleine visstaartje (Nola cucullatella) is een nachtactieve vlinder en komt goed op licht af. Aan de binnenkant van de voorvleugel zit een bruine zone met een zwarte rand. Het lijkt in ruststand dan net of hij een cape draagt. De middelste zone is wit en het uiteinde is bruinachtig. Dit visstaartje vliegt in één en soms twee generaties van juni tot september en de spanwijdte bedraagt 15-20mm. Waardplant: meidoorn, sleedoorn, appel, pruim en peer. Engelse benaming: Short-cloaked Black Arches. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Onderfamilie: Nolinae
Geslacht: Nola

Licht visstaartje – 2022 (NL)
(NCBI-index: 753203)

Het meest kenmerkende van het licht visstaartje (Nola aerugula) om deze mot te onderscheiden van andere visstaartjes is de dunne zwarte of bruine dwarslijn iets buiten het midden van de voorvleugel. Aan de binnenkant van die dwarslijn is een zone van kleine bruine en zwarte stipjes aanwezig. Opvallend zijn verder de drie donkere schubbenpuistjes op de voorvleugel, die vrijwel altijd en in elke kleurvorm aanwezig zijn. De achtervleugel is egaal lichtgrijs. De vliegperiode is in één generatie van half juni tot half augustus en de spanwijdte bedraagt 15-20mm. Waardplant: gewone rolklaver, rode klaver en witte klaver. Engelse benaming: Scarce Black Arches. Friese benaming:

Vliegperiode: