Visstaartjes

De visstaartjes (Nolidae) zijn kleine driehoekige vlinders, meestal wit of grijs, met afgeronde voorvleugels. Een bijzonder kenmerk zijn de opgerichte schubben, meestal drie, in het middenveld van de voorvleugel. De naam dankt deze vlindersoort aan het achterste potenpaar van de rupsen die in een V-vorm ten opzichte van elkaar staan en daarmee op de staart van een vis lijkt.

Kleine visstaartje – 2017 (NL)

Het kleine visstaartje (Nola cucullatella) is een nachtactieve vlinder en komt goed op licht af. Aan de binnenkant van de voorvleugel zit een bruine zone met een zwarte rand. Het lijkt in ruststand dan net of hij een cape draagt. De middelste zone is wit en het uiteinde is bruinachtig. Dit visstaartje vliegt in één en soms twee generaties van juni tot september. Waardplant: meidoorn, sleedoorn, appel, pruim en peer. Engelse benaming: Short-cloaked black arches. Friese benaming: –

Kleine groenuil – 2017 (NL)

De kleine groenuil (Earias chlorana) houdt in rusthouding de vleugels vaak dakvormig boven zijn lichaam. De voorvleugel heeft een opvallende heldere lichtgroene kleur en een witte voorrand. De achtervleugel is wit. De vliegperiode is van april tot oktober in drie generaties. Waardplant: wilg. Engelse benaming: Cream-bordered green pea. Friese benaming: Grien wylgeûltsje.