Pijlstaartvlinders

De Sphingidae (pijlstaartvlinders) zijn nachtvlinders en in het algemeen groot. De kleinere soorten vliegen meestal overdag. De nacht actieve soorten kom je overdag nog wel eens rustend tegen. Dit zijn dan vaak verse exemplaren. Ze hebben een opvallend dik lichaam, lange smalle voorvleugels en zijn vaak opvallend gekleurd. De spanwijdte varieert van 35 tot 150 mm. Sinds 2017 gebruik ik een speciale lamp en een wit laken om nachtvlinders te fotograferen. De soorten die in de nacht actief zijn komen goed op UVA licht af door onrustig als een bromtol rond te vliegen en uiteindelijk rust te vinden op het laken.

Glasvleugelpijlstaart – 2006 (NL)

De glasvleugelpijlstaart (Hemaris fuciformis) lijkt op een hommel en is een soort die overdag rondvliegt bij zonnig weer. Je ziet ze dan vaak rond een vlinderstruik of kamperfoelie rondvliegen. Het achterlijf is bont gekleurd met twee witte vlekken en roodachtige bruine band. Doordat ze nauwelijks rustig gaan zitten heb ik deze vlinder nog niet goed op foto kunnen zetten. Daarbij kom ik ze in het Noorden zelden tegen. De glasvleugelpijlstaart vliegt rond in twee generaties van mei tot augustus. Waardplant: kamperfoelie en sneeuwbes. Engelse benaming: Broad-bordered bee hawkmoth. Friese benaming: Glêswjukpylksturt.

Kolibrievlinder – 2015 (NL)

De kolibrievlinder (Macroglossum stellatarum) lijkt qua gedrag veel op de kolibrie. Hij staat met zijn snelle vleugelslag stil in de lucht voor een bloem om nectar te drinken. De hoofdkleur van de bovenkant van de vleugels zijn bruin met enkele donkerbruine dwarslijnen. In de vlucht is de oranje kleur van de achtervleugel goed te zien. De kolibrievlinder vliegt rond van februari tot november en veelal overdag. Waardplant: walstro en meekrap. Engelse benaming: Humming-bird hawkmoth. Friese benaming: Kolibryflinter.

Populierenpijlstaart – 2017 (NL)

De populierenpijlstaart (Laothoe populi) is een opvallende verschijning en vliegt in twee generaties van april tot augustus. De eerste keer dat ik hem zag was overdag in het gras. Waarschijnlijk was dit een vers exemplaar want deze grote nachtvlinder komt normaal overdag niet voor. Zowel de bovenkant van de voor- als achtervleugel is grijs met opvallend grote bruine vlekken. Op de voorvleugel is daarbij een kleine witte vlek in de bruine band te ontdekken. De achtervleugels steken, wanneer de vlinder in rust is, aan de voorvleugels voorbij. De dikke kop is grijs behaard. Waardplant: populier en wilg. Engelse benaming: Popular hawk-moth. Friese benaming: Peppelpylksturt.

Groot avondrood – 2017 (NL)

De groot avondrood (Deilephila elpenor) is een goed herkenbare nachtvlinder. Het lijf is olijfgroen met op het achterlijf een roze onderbroken rechte lijn, zoals de middellijn op een weg, lopend richting de roze puntstaart. Vlakbij de kop is een roze lijnen patroon te zien. Ook op de bovenkant van de voorvleugel zijn roze dwarsstrepen te zien. De onderkant van het lijf is roze gekleurd. Deze vlinder vliegt in één generatie van mei tot september. Waardplant: wilgenroosje, springzaad, wijnstok, waterdrieblad, kattenstaart en teunisbloem. Engelse benaming: Elephant hawk-moth. Friese benaming: Oaljefantsflinter.

Ligusterpijlstaart – 2017 (NL)

De ligusterpijlstaart (Sphinx ligustri) is goed herkenbaar door zijn zwartachtige bovenzijde van de kop en de donkerbruine strook langs de binnenrand van de voorvleugel. Het lijf is roze met zwarte banden. Deze nachtvlinder vliegt in één generatie van mei tot september. Waardplant: liguster, sering, es, sneeuwbes, gelderse roos, moerasspirea en vlier. Engelse benaming: Privet hawk-moth. Friese benaming: Ligusterpylksturt.