Langsprietmotten

Langsprietmotten (Adelidae) staan bekend om hun hele lange sprieten. Deze zijn vaak 2.5 tot 3 keer de lengte van hun voorvleugels. Bij het mannetje zijn ze vaak langer dan bij het vrouwtje. De soorten die overdag vliegen zijn helder gekleurd terwijl de nachtactieve vlinders juist saai gekleurd zijn.

 

Geslacht: Adela

Smaragdlangsprietmot – 2018 (NL)
(NCBI-index: 233158)

Bij de smaragdlangsprietmot (Adela reaumurella) heeft het mannetje, net als bij de andere langsprietmotten, veel langere sprieten dan het vrouwtje. Bij het mannetje zijn de sprieten ongeveer drie keer de lengte van de voorvleugel en bij het vrouwtje anderhalf keer. Het mannetje heeft verder tamelijk lange donkerzwarte haren op de kop en het voorlijf. Het vrouwtje heeft veel kortere haren en daarnaast twee streepjes met oranjeachtige haren tussen de ogen. De voorvleugel is metaalachtig, donkergroen of blauwgroen, soms met een lichte oranje tint. Vliegperiode in één generatie van april tot juni en de spanwijdte bedraagt 14-18mm. Waardplant: beuk en eik. Engelse benaming: Green Long-horn. Friese benaming: -.

Vliegperiode:

 

Geslacht: Nematopogon

Bleke langsprietmot – 2019 (NL)
(NCBI-index: 753375)

Een vrij kleurloze langsprietmot is de bleke langsprietmot (Nematopogon swammerdella). De voorvleugel is vaal grijsachtig geel met een onduidelijk netvormig patroon. De basis van de voorrand is soms een beetje donkerder. Deze langsprietmot is de grootste van de eenvoudig gekleurde langsprietmotten. De antenne is zo’n 2 tot 2.5 keer de lengte van de voorvleugel. De vliegperiode is van april tot in juni in één generatie en de spanwijdte bedraagt 18-21mm. Waardplant: dode bladeren op de grond. Engelse benaming: Large Long-horn. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Geslacht: Nemophora

Geelbandlangsprietmot – 2017 (NL)
(NCBI-index: 233164)

De geelbandlangsprietmot (Nemophora degeerella) heeft een opvallende gele dwarsband op de bovenkant van de vleugels die verder bruine tot zwarte strepen hebben op de lichtgele grondkleur. De sprieten zijn opvallend lang. Vooral bij het mannetje. De mannetjes zie je bij zonneschijn vaak in groepen dansen in de lucht en zo nu en dan neerstrijken op de lage begroeiing in het bos. De vliegperiode is van mei tot juli en de spanwijdte bedraagt 16-23mm. Waardplant: dood bladmateriaal. Engelse benaming: Yellow-barred Long-horn. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Geslacht: Nemophora

Gouden langsprietmot – 2023 (DE)
(NCBI-index: 1.594367)

Identificatie van de gouden langsprietmot (Nemophora metallica) is naast de kleur en tekening van de voorvleugel ook gebeurd op basis van de waardplant. De voorvleugel is langwerpig en is uniform goudkleurig met een groene glans. De antennes zijn bij het mannetje 3x de lengte van de voorvleugel en bij de vrouwtjes 1.5x. Overdag vliegt deze microvlinder bij zonnig weer en rust op de waardplant. De vliegperiode is in één generatie van juni tot begin augustus en de spanwijdte bedraagt 16-20mm. Waardplant: beemdkroon. Engelse benaming: Brassy Longhorn. Friese benaming:

Vliegperiode: