Evergestinae

De Evergestinae is een onderfamilie van de grasmotten (Crambidae). Tot op heden zijn hier wereldwijd zo’n 140 soorten van bekend waarvan in Europa ongeveer 40 soorten. Het is een kleine groep waarnaar nog niet veel studie is gedaan.

 

Geslacht: Evergestis

Bonte valkmot – 2017 (NL)
(NCBI-index: 688592)

De bonte valkmot (Evergestis pallidata) is lastig te fotograferen. Overdag dwarrelt de vlinder rond dichte begroeiing om vervolgens aan de onderkant van een blad of tak te gaan zitten. De term ‘valk’ heeft de vlinder te danken aan het gestroomlijnde uiterlijk met de spitse kop. De bovenzijde van de vleugels zijn licht crème kleurig met daarop twee lichtbruine golvende dwarslijnen. Aan de buitenzijde van de vleugel bij de voorste dwarslijn zit een figuur van drie in elkaar passende ronde vormen. De soort vliegt in één generatie van juni tot september en de spanwijdte bedraagt 24-29mm. Waardplant: koolzaad, mierikswortel, kool, barbarakruid en veldkers. Engelse benaming: Purple-backed Cabbageworm. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Geslacht: Evergestis

Gezoomde valkmot – 2020 (NL)
(NCBI-index: 1.869933)

De voorvleugel van de gezoomde valkmot (Evergestis limbata) is geel met op 1/3 een dunne bruine dwarsband. Langs de achterrand is een brede bruine zone te zien waarbij halverwege een kort bruin bandje in de lengterichting van de vleugel naar het midden loopt.  Bij de voorrand op 2/3 is een bruine ‘8’ te zien die tegen het kleine korte bruine bandje aan ligt. De achtervleugel is lichtgeel en heeft ook die brede bruine zone langs de achterrand. De vliegperiode is in één generatie van juni tot augustus, soms september en de spanwijdte bedraagt 20-23mm. De larven voeden zich aan de onderkant van bladeren. Waardplant: Look-zonder-look en gewone raket. Engelse benaming: Dark Bordered Pearl. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Geslacht: Evergestis

Lijnvalkmot – 2021 (NL)
(NCBI-index: 753182)

De voorvleugel van de lijnvalkmot (Evergestis forficalis) is vaal geelbruin of soms strogeel gekleurd. Er zijn verschillende donkere heldere, licht gebogen of golvende dwarslijnen aanwezig waarbij die van de vleugelpunt naar de binnenrand het meest duidelijk is. Verder zijn er halverwege de meest opvallende dwarslijn en dichter bij de vleugelpunt twee donkerbruine vlekken te zien. De vliegperiode is in twee generaties van april tot in oktober en de spanwijdte bedraagt 25-28mm. Waardplant: mierik, koolsoorten. Engelse benaming: Garden Pebble. Friese benaming:

Vliegperiode: