Scopariinae

De Scopariinae is een onderfamilie van de grasmotten (Crambidae). Ze zijn klein, driehoekig gevleugeld en grijs. Ze rusten op bomen, muren of rotsen.

 

Geslacht: Eudonia

Zwartvlekgranietmot – 2017 (NL)
(NCBI-index: 1.100990)

De zwartvlekgranietmot (Eudonia delunella) is een granietmot die moeilijk te onderscheiden is van de andere soorten. Determinatie vindt plaats op basis van de zwarte vlekken op de bovenkant van de voorvleugel. Meest kenmerkende is de zwarte vlek op de plaats waar bij de granietmotten de X te zien is. Ze vliegen vanaf de schemer en de vliegperiode is in één generatie van juli tot september. De spanwijdte bedraagt 17-18mm. Waardplant: mossen en algen op fruitbomen. Engelse benaming: Pied Grey. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Geslacht: Eudonia

Variabele granietmot – 2018 (NL)
(NCBI-index: 1.100992)

Voor het determineren van granietmotten is genitaliënonderzoek vaak nodig om het definitieve besluit te nemen welke soort je voor je hebt. Bij de variabele granietmot (Eudonia mercurella) is determineren op basis van de markeringen vaak wel afdoende. De voorvleugel is witachtig en variabel donker gespikkeld. Op 1/3 en 2/3 zit een witte dwarslijn en er is een witte bredere booglijn te zien bij de vleugelrand die een kruis vormt met de dwarslijn op 2/3 van de vleugel. Op 2/3 is verder een zwarte ‘X’ te zien. De vliegperiode is van juni tot september in één generatie en de spanwijdte bedraagt 16-19mm. De larven voeden zich in een zijden cocon tussen het mos. Waardplant: mossen. Engelse benaming: Small Grey. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Geslacht: Eudonia

Lichte granietmot – 2019 (NL)
(NCBI-index: 1.100991)

Granietmotten zijn moeilijk te herkennen, maar wanneer je op specifieke kenmerken let kun je er redelijk goed uit komen. De lichte granietmot (Eudonia lacustrata) is zo’n mot waarvan ik denk dat ik een goede determinatie heb kunnen doen. De voorvleugel heeft een witte tot geelbruine basiskleur en is donker gespikkeld. Op 1/3 zitten zwarte dwarslijnen met net daaraan voorbij twee zwarte vlekjes. Op 2/3 is een zwarte X te zien met aan de binnenkant daarvan een opvallend witte vlek. Het middelste deel van de voorvleugel is meestal vaal van kleur, geelbruin of soms witachtig. De vliegperiode is in één generatie van mei tot in augustus en de spanwijdte bedraagt 15-20mm. De larven voeden zich in een zijden web tussen het mos. Waardplant: mossen. Engelse benaming: Little Grey. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Geslacht: Eudonia

Moerasgranietmot – 2023 (NL)
(NCBI-index: 1.660724)

De voorvleugel van de moerasgranietmot (Eudonia pallida) is witachtig tot vaal geelbruin. Op 2/3 zit een zwarte vlek in de vorm van een cirkel, ster of ovale vorm. Net na deze zwarte vlek is een witte dwarslijn aanwezig met een wat donkerder gekleurd zoomveld. Halverwege de voorvleugel zijn nog twee langwerpige zwarte vlekken te zien. Bij deze soort moet goed gelet worden op eventuele verwarring met afgevlogen verwante soorten. De vliegperiode is, mogelijk in twee generaties, van eind mei tot vroeg in oktober en de spanwijdte bedraagt ongeveer 18mm. Waardplant: mossen. Engelse benaming: Marsh Grey. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Geslacht: Scoparia

Vroege granietmot – 2017 (NL)
(NCBI-index: 1.594341)

De vroege granietmot (Scoparia ambigualis) is een moeilijk te determineren soort. De granietmotten lijken veel op elkaar. De vroege granietmot heeft in rustvorm een donkere rij aaneengesloten stippen als dwarslijn dichtbij de vleugelwortel. Naast de verder grijze grondkleur is bij de vleugelrand halverwege de vleugel een soort zwart kruis te zien. De vliegtijd is waarschijnlijk in één generatie van mei tot juli en ze zijn overdag voornamelijk op boomstammen of stenen te ontdekken. De spanwijdte bedraagt 15-22mm en de larven zijn te vinden in zijden buisjes diep in het mos. Waardplant: mossen. Engelse benaming: Common Grey. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Geslacht: Scoparia

Scherpe granietmot – 2017 (NL)
(NCBI-index: 1.101050)

De scherpe granietmot (Scoparia basistrigalis) heeft lange en brede voorvleugels met een stompe punt. Hij is grijswit vaak met een lichtgele tot bruine gloed en is redelijk donkergrijs tot zwart gespikkeld. Op een derde en twee derde van de vleugel zijn wittige dwarslijnen te zien. Tussen de eerste twee dwarslijnen is een zwarte vlek of wazige x te zien. Hij rust overdag op boomstammen en vliegt in de nacht en komt goed op licht. De scherpe granietmot vliegt in één generatie van juni tot september en de spanwijdte bedraagt ongeveer 21mm. De larven voeden zich in een dun zijden web. Waardplant: mossen. Engelse benaming: Base-lined Grey. Friese benaming:

Vliegperiode: