Monarch vlinders

De monarchvlinders (Danainae) zijn grote en fraai gekleurde, tropische vlinders en behoren tot de aurelia’s (Nymphalidae). Aangezien de monarchvlinders niet over gematigde winters kunnen, worden ze alleen in (sub)tropische regionen aangetroffen. In Zuid-Europa zijn er maar twee soorten. De bovenkant van deze vlinders zijn oranje met een zwarte achterrand en talrijke witte vlekjes. In de tropen komen meer varianten voor zelfs met doorzichtige vleugels.

 

Stam: Danaini
Onderstam: Danaina
Geslacht: Danaus

Monarchvlinder – 2021 (CW)

Tijdens een vakantie op Curaçao zagen mijn dochter en ik in eerste instantie alleen de monarchvlinder (Danaus plexippus) rondvliegen, maar niet veel later zagen we pas dat de plant waar hij op ging zitten vol met rupsen zat. Deze oranje vlinder heeft duidelijke zwarte aders waardoor de cellen goed te zien zijn. Langs de achterrand en voorrand is een duidelijke brede zwarte strook te zien met daarin vele kleine witte vlekjes. Op de bovenzijde van de voorvleugel loopt dichtbij de vleugelpunt een zwarte strook met grote witte vlekken van de voorrand dwars over de vleugel naar de achterrand. De monarchvlinder komt van oorsprong voor in Noord- en Zuid-Amerika en kent verschillende populaties. De ondersoort megalippe trekt niet en komt vooral voor op eilanden in het Caribisch gebied. De ondersoort nigrippus komt voor in Midden-Amerika ten zuiden van Nicaragua en in het noorden van Zuid-Amerika en is ook geen trekker. De ondersoort plexippus komt voor in Noord-Amerika en komt in de lente uit de overwinteringsplaats om in de zomer naar het oosten of noorden te trekken. De spanwijdte bedraagt 89-102mm en de vliegperiode is in meerdere generaties van juni tot november. Waardplant: zijdeplanten en maagdenpalm. Engelse benaming: Monarch Butterfly. Friese benaming:

 

Stam: Ithomiini
Onderstam: Dircennina
Geslacht: Episcada

Glasvleugelvlinder – 2017 (CO)

De glasvleugelvlinder (Episcada salvinia) is een vlinder die niet in Europa voorkomt. Deze vlinder heb ik dan ook gespot in Medellin (Colombia). Zowel de voor- als achtervleugel zijn doorzichtig waarbij de zwarte aders goed te zien zijn. De randen van de vleugels oranjebruin waarbij op de punten witte vlekjes te zien zijn. Op de voorvleugel zijn halverwege vanuit de voorrand een korte oranje en een witte band te zien. Het grijsbruine achterlijf begint net achter het voorlijf, dat zwart wit gestreept is, erg dun en wordt dikker verder naar achteren. Op het achterhoofd zit een klein oranje vlekje. Waardplant: tomatenplantensoort. Engelse benaming: Salvin’s Clearwing. Friese benaming: