Monarch vlinders

De monarchvlinders (Danainae) zijn grote en fraai gekleurde, tropische vlinders en behoren tot de aurelia’s (Nymphalidae). Aangezien de monarchvlinders niet over gematigde winters kunnen, worden ze alleen in (sub)tropische regionen aangetroffen. In Zuid-Europa zijn er maar twee soorten. De bovenkant van deze vlinders zijn oranje met een zwarte achterrand en talrijke witte vlekjes. In de tropen komen meer varianten voor zelfs met doorzichtige vleugels.

 

Stam: Danaini
Onderstam: Danaina
Geslacht: Danaus

Monarchvlinder – 2021 (CW)
(NCBI-index: 278856)

Tijdens een vakantie op Curaçao zagen mijn dochter en ik in eerste instantie alleen de monarchvlinder (Danaus plexippus) rondvliegen, maar niet veel later zagen we pas dat de plant waar hij op ging zitten vol met rupsen zat. Deze oranje vlinder heeft duidelijke zwarte aders waardoor de cellen goed te zien zijn. Langs de achterrand en voorrand is een duidelijke brede zwarte strook te zien met daarin vele kleine witte vlekjes. Op de bovenzijde van de voorvleugel loopt dichtbij de vleugelpunt een zwarte strook met grote witte vlekken van de voorrand dwars over de vleugel naar de achterrand. De monarchvlinder komt van oorsprong voor in Noord- en Zuid-Amerika en kent verschillende populaties. De ondersoort megalippe trekt niet en komt vooral voor op eilanden in het Caribisch gebied. De ondersoort nigrippus komt voor in Midden-Amerika ten zuiden van Nicaragua en in het noorden van Zuid-Amerika en is ook geen trekker. De ondersoort plexippus komt voor in Noord-Amerika en komt in de lente uit de overwinteringsplaats om in de zomer naar het oosten of noorden te trekken. De spanwijdte bedraagt 89-102mm en de vliegperiode is in meerdere generaties van juni tot november. Waardplant: zijdeplanten en maagdenpalm. Engelse benaming: Monarch Butterfly. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Stam: Danaini
Onderstam: Danaina
Geslacht: Ideopsis

Grijze tijger – 2022 (INA)
(NCBI-index: 1.324356)

De grijze tijger (Ideopsis juventa) is donkergrijs of zwart met twee rijen ronde witte stippen langs de randen van zijn vleugels en langwerpige witte vlekken dichter bij het lichaam. De langwerpige witte vlekken lijken uit het borststuk te stralen. De kop is zwart met witte vlekken terwijl het achterlijf meer grijswit is. De spanwijdte bedraagt 70-80mm. Waardplant: Chinees viooltje. Engelse benaming: Grey Glassy Tiger. Friese benaming:

 

Stam: Danaini
Onderstam: Danaina
Geslacht: Tirumala

Blauwe tijger – 2022 (INA)
(NCBI-index: 127260)

Tijdens een zware wandeling bij warm weer in de bergen kwam ik de blauwe tijger (Tirumala hamata) tegen. De kwaliteit van de foto is slecht, maar de contouren van het vlekkenpatroon zijn duidelijk te zien op de zwartbruine vleugels. De vlekken zijn lichtblauw van kleur. De onderkant en bovenkant van de vleugels zijn identiek. Het mannetje is vaak te herkennen aan de vergrootte zilvergrijze vlek in het midden van de achtervleugel. De kop is net als bij andere monarchvlinders zwart met witte vlekjes. De spanwijde bedraagt 70mm. Waardplant: Mangrove Waxflower Vine, Corky Milk Vine en Yellow Moonsoon Bells. Engelse benaming: Blue Tiger. Friese benaming:

 

Stam: Danaini
Onderstam: Euploeina
Geslacht: Euploea

Gewone kraai – 2022 (INA)
(NCBI-index: 127258)

Het geslacht Euploea is zeer onderscheidend. Alle 59 bekende soorten zijn donkerbruin van kleur en de meeste hebben een dubbele band van witte vlekken aan de onderkant van de vleugels en kleine witte vlekjes aan de zijkanten van het borststuk. Aan de bovenzijde hebben mannetjes van de meeste soorten een diepblauwe of paarse glans, maar bij de gewone kraai (Euploea core) is de bovenzijde vergelijkbaar met de onderzijde en ontbreekt elke glans. Mannetjes worden vaak gezien terwijl ze vocht opzuigen uit vochtige plekken. Ze bezoeken ook ontbindend fruit op de bosbodem. Ze bezoeken ook Senna en andere vlinderbloemige planten om pyrrolizidine-alkaloïden op te zuigen die uit de stengels en zaaddozen sijpelen. Deze alkaloïden worden door de vlinders verwerkt tot gifstoffen die hen bescherming bieden tegen insectenetende vogels. In de schemering verzamelen de vlinders zich in gemeenschappelijke slaapplaatsen. Meestal clusteren er een tiental bij elkaar, hangend aan twijgen in halfschaduwrijke situaties. In het droge seizoen zijn soms wel honderd of meer vlinders te vinden langs droge rivierlopen in beboste omgeving. De spanwijdte bedraagt 80-90mm. Waardplant: Ficus racemosa en Nerium oleander. Engelse benaming: Common Crow. Friese benaming:

 

Stam: Ithomiini
Onderstam: Dircennina
Geslacht: Episcada

Glasvleugelvlinder – 2017 (CO)
(NCBI-index: 2184766)

De glasvleugelvlinder (Episcada salvinia) is een vlinder die niet in Europa voorkomt. Deze vlinder heb ik dan ook gespot in Medellin (Colombia). Zowel de voor- als achtervleugel zijn doorzichtig waarbij de zwarte aders goed te zien zijn. De randen van de vleugels oranjebruin waarbij op de punten witte vlekjes te zien zijn. Op de voorvleugel zijn halverwege vanuit de voorrand een korte oranje en een witte band te zien. Het grijsbruine achterlijf begint net achter het voorlijf, dat zwart wit gestreept is, erg dun en wordt dikker verder naar achteren. Op het achterhoofd zit een klein oranje vlekje. Waardplant: tomatenplantensoort. Engelse benaming: Salvin’s Clearwing. Friese benaming: