Eustrotiinae

De Eustrotiinae zijn een onderfamilie van de uilen (Noctuidae). Het zijn allemaal kleine motten met in het algemeen een vleugelspanwijdte onder de 2 cm.

 

Geslacht: Deltote

Zilverstreep – 2017 (NL)
(NCBI-index: 987920)

De zilverstreep (Deltote bankiana) is een kleine uil die gemakkelijk te herkennen is. De voorvleugels zijn bruin met daarop twee zilverkleurige parallel lopende diagonale banen met een paar uitstulpingen. De zilverstreep vliegt zowel overdag, waar ik hem tot nu toe tegenkwam, als in de nacht. Overdag is hij gemakkelijk verstoord en vliegt dan snel van grasstrootje naar grasstrootje waar hij met de kop naar beneden weer gaat rusten. De vliegtijd is van mei tot augustus in één generatie. Waardplant: pijpenstrootje en beemdgras. Engelse benaming: Silver Barred. Friese benaming: Sulverstreep.

Vliegperiode:

 

Bonte marmeruil – 2017 (NL)
(NCBI-index: 987921)

De bonte marmeruil (Deltote deceptoria) lijkt op de donkere marmeruil, maar heeft zowel witte vlekken in het zoomveld als in het wortelveld. De nier- en ringvlek zijn wit omrand en zijn duidelijk te zien ten opzichte van de zwarte middenband. De achtervleugel is grijswit met bruine randen. De bonte marmeruil vliegt in één generatie van mei tot augustus en de spanwijdte is 24-26mm. Waardplant: timoteegras. Engelse benaming: Pretty Marbled. Friese benaming: Bûnte moarmerûltsje.

Vliegperiode:

 

Donkere marmeruil – 2017 (NL)
(NCBI-index: 708063)

De donkere marmeruil (Deltote pygarga) is een kleine uil met een zwartgrijze en bruine bovenkant van de voorvleugel. Opvallend is de witte vlek in de binnenrandhoek. Deze marmeruil rust overdag vooral op bomen en komt in de nacht het gemakkelijk op licht af. De donkere marmeruil vliegt in één generatie van mei tot in augustus en de spanwijdte is 24-26mm. Waardplant: pijpenstrootje, boskortsteel en ruwe smele. Engelse benaming: Marbled White Spot. Friese benaming: Donker moarmerûltsje.

Vliegperiode:

 

Zilverhaak – 2022 (NL)
(NCBI-index: 753172)

Een soort die voornamelijk voorkomt op zandgronden en de noordelijke provincies van Nederland is de zilverhaak (Deltote uncula). Het is een slank gebouwde kleine uil en heeft een uniek en weinig variabel patroon op de olijfbruine voorvleugel. Langs de voorrand loopt een crèmekleurige baan van waaruit de schuine zilverwitte niervlek als een haak het middenveld insteekt. Langs de achterrand en voorrand lopen grijze strepen die vaak roze getint zijn. De vliegperiode is van begin mei tot begin september in twee generaties en de spanwijdte bedraagt 20-22mm. Waardplant: diverse grassen en zeggen waaronder ruwe smele en boszegge. Engelse benaming: Silver Hook. Friese benaming: Sulverstreep.

Vliegperiode: