Schoenobiinae

De Schoenobiinae zijn een onderfamilie van de grasmotten (Crambidae) en is een relatief kleine groep met ongeveer 200 wereldwijd geregistreerde soorten. Ze worden met name aangetroffen in een waterrijke omgeving.

 

Geslacht: Donacaula

Liesgrassnuitmot – 2018 (NL)
(NCBI-index: 1.858012)

Van het eerste exemplaar dat ik zag van de liesgrassnuitmot (Donacaula forficella) dacht ik dat het de rietsnuitmot was. Bij goed bestuderen bleken de zwarte stipjes langs de vleugelrand uitkomst te bieden. Het vrouwtje is groter dan het mannetje. Het mannetje heeft een strogele voorvleugel met een zwarte stip op ongeveer 2/3 van de vleugel. Verder valt de zwarte veeg in de lengterichting op met een opvallende zwarte streep richting de vleugelpunt. Het vrouwtje is meer licht geelbruin maar de markeringen zijn identiek aan het mannetje. De intensiteit van de markeringen kunnen variëren. De vliegperiode is van mei tot in juli in één generatie soms tot in augustus of september. De spanwijdte bedraagt 24-32mm en de larven knagen een deel van een blad af dat als vlot kan dienen om bij een nieuwe waardplant te komen. Waardplant: riet, zegge en liesgras. Engelse benaming: Pale Water-veneer. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Geslacht: Schoenobius

Rietsnuitmot – 2018 (NL)
(NCBI-index: 1.870291)

Een grasmot waarbij het verschil tussen het mannetje en vrouwtje erg groot is zie je bij de rietsnuitmot (Schoenobius gigantella). Het vrouwtje is niet alleen groter, maar ook haar kleur en tekening is anders. De voorvleugel van het vrouwtje is bruin en relatief smal. Er zit halverwege de vleugel een zwarte stip en verder is een duidelijke donkere veeg te zien in de lengte richting van de vleugel. Het mannetje heeft een wat bredere voorvleugel is aanmerkelijk kleiner dan het vrouwtje. De voorvleugel is verder lichtbruin, soms een beetje roodachtig, en heeft zwarte spikkels. De vliegperiode is van mei tot juli in één generatie en de spanwijdte bedraagt 25-46mm. De larven voeden zich in de stengel van de waardplant. Waardplant: riet en liesgras. Engelse benaming: Giant Water-veneer. Friese benaming:

Vliegperiode: