Geometrinae

De Geometrinae zijn een onder-familie van de spanners (Geometridae) waarvan er vele verschillende geslachten maar in kleine aantallen en geen sub-geslachten. Deze vlinders zijn veelal licht blauwgroen waar ze hun naam smaragdmotten aan te danken hebben. De voorvleugels worden veelal gekarakteriseerd door twee witte dwarslijnen en de achtervleugels met één witte dwarslijn. Er zijn in de periode van 2010 – 2020 veel taxonomie en fylogenetische studies uitgevoerd. Dit heeft geleid tot honderden aanpassingen in de taxonomie ten opzichte van de checklist die in december 2007 was gepubliceerd en een uitbreiding naar 2643 gevalideerde soorten.

 

Geslacht: Comibaena

Gevlekte zomervlinder – 2020 (NL)
(NCBI-index: 986958)

Het bezoeken van andere gebieden levert vaak weer nieuwe soorten op. Bij een nachtvlindersessie in een natuurgebied kwam de mooie gevlekte zomervlinder (Comibaena bajularia) op het licht af. Op de groene vleugels vallen de wit met bruine vlekken in de binnenrandhoek van de voor- en achtervleugel duidelijk op. De groene kleur vervaagd naar crème wit naarmate de vlinder ouder wordt. Kenmerkend is ook de combinatie van roomwit met roodbruin geblokte achterrand waarbij de uitstekende puntjes, wel aanwezig bij andere zomervlinders met een geblokte franje, ontbreken. De spanwijdte bedraagt 30-34mm en de vliegperiode is in één generatie van mei tot juli. Waardplant: Eik. Engelse benaming: Blotched Emerald. Friese benaming:

Vliegperiode:

 

Geslacht: Geometra

Zomervlinder – 2017 (NL)
(NCBI-index: 722665)

Vanaf 2017 was de focus niet alleen meer op dagvlinders, maar ook op nachtvlinders. De zomervlinder (Geometra papilionaria), op zijn Engels “Large Emerald”, was voor mij een opvallende verschijning toen ik hem voor het eerst op het laken kreeg bij gebruik van een UVA-lamp. Deze grote vlinder met zijn karakteristieke groene kleur zou je zo overdag verwachten tussen andere dagvlinders vanwege zijn rusthouding. Hij houdt ze dan iets omhoog zodat het lijkt dat hij zo weg gaat vliegen. Ze vliegen gedurende de nacht en komen goed op licht, maar zo nu en dan vliegen ze op een warme zonnige dag ook wel tussen de toppen van de bomen. Op de vleugel zit een gegolfde witte dwarslijn en een gestippelde witte dwarslijn. De vleugelrand is ook gegolfd en de spanwijdte is 50-60mm. De zomervlinder vliegt in één generatie van mei tot september. Waardplant: berk. Engelse benaming: Large Emerald. Friese benaming: Simmermjitflinter.

Vliegperiode:

 

Geslacht: Hemithea

Kleine zomervlinder – 2020 (NL)
(NCBI-index: 572857)

Ook de kleine zomervlinder (Hemithea aestivaria) heb ik in een natuurgebied gespot. Deze zomervlinder lijkt erg op de geblokte zomervlinder (Thalera fimbrialis), maar die heeft twee uitsteeksels aan de achtervleugel waar de kleine zomervlinder maar één uitsteeksel heeft. De basiskleur van de vleugels is groen welke naarmate ze ouder worden vervaagd. Op de voorvleugel zijn twee witte golvende dwarslijnen te zien en zijn de franjes afwisselend wit en bruin geblokt. Op de achtervleugel is maar één witte dwarslijn te zien. De spanwijdte bedraagt 28-34mm en de vliegperiode is één generatie van mei tot augustus. Waardplant: Diverse loofbomen en struiken. Engelse benaming: Common Emerald. Friese benaming: Lytse simmermjitflinter.

Vliegperiode:

 

Geslacht: Jodis

Melkwitte zomervlinder – 2020 (NL)
(NCBI-index: 934874)

Soms moet je wat geluk hebben om een nachtvlinder te ontdekken. Tijdens een avondwandeling zag ik net een lichte vleugel onder een blad van een struik uit steken. Dit bleek een vers exemplaar van de melkwitte zomervlinder (Jodis lactearia) te zijn. Dit is te zien aan de bleekgroen kleur, die daarna vrij snel verbleekt tot melkwit. De twee witte dwarslijnen op zowel de voor- als achtervleugel zijn vrij regelmatig waarbij de buitenste vrijwel recht verloopt. De binnenste dwarslijn op de achtervleugel onderscheid deze zomervlinder van de andere soorten die deze binnenste dwarslijn niet hebben. De melkwitte zomervlinder lijkt het meest op de spaansgroene zomervlinder (Jodis putata). Deze laatste heeft echter dwarslijnen die gebogen, grillig en scherp getand zijn. De spanwijdte bedraagt 22-26mm en de vliegperiode loopt van april tot augustus in één soms twee generaties. Waardplant: Berk, eik en bosbes. Engelse benaming: Little Emerald. Friese benaming:

Vliegperiode: