Zwevers

De zwevers (Limenitidinae) zijn vlinders die veel in bosachtig gebied voorkomen. Ze behoren tot de familie Aurelia’s (Nymphalidae). De veelgebruikte namen van de verschillende soorten refereren naar militaire rangen. Specifiek, de lichte streep die dwars over de vleugels loopt bij veel soorten, herinnert aan de epauletten van officieren. De bovenkant van de vleugels is donkerbruin of zwart met een witte band en een paar witte vlekken. In Europa komen slechts een 5-tal soorten voor.

 

Stam: Limenitidini
Geslacht: Limenitis

Kleine ijsvogelvlinder – 2019 (NL)
(NCBI-index: 270466)

Het voordeel van het bezoeken van andere regio’s is dat je ook andere soorten dagvlinders tegenkomt die ik in het Noorden van Nederland niet tegenkom. In Gelderland was ik dan ook zeer blij de kleine ijsvogelvlinder (Limenitis camilla) tegen te komen. Een vlinder met een groot contrast in kleuren wanneer je naar de boven- en onderkant van de vleugels kijkt. De bovenkant is donkerbruin bij het vrouwtje en zwart bij het mannetje met een rij aaneengeschakelde witte langwerpige vlekken. De onderkant is oranjebruin met een dubbele rij zwarte zoom- en maanvlekken. Ook op de onderkant is een rij aaneengeschakelde rij van witte langwerpige vlekken te zien. The spanwijdte bedraagt 60-64mm. De vliegperiode is in één, soms twee, generaties van juni tot in september. Waardplant: wilde kamperfoelie. Engelse benaming: White Admiral. Friese benaming: Lytse iisfûgelflinter.

Vliegperiode:

 

Stam: Neptini
Geslacht: Neptis

Lathyruszwever – 2010 (JP)
(NCBI-index: 270468)

De lathyruszwever (Neptis Sappho) is een vlinder die zeer lokaal in Zuidoost-Europa rondvliegt in twee generaties van mei tot augustus. De voorvleugel is langgerekt en er zijn zowel op de onder- als bovenkant een rij witte zoomvlekken aanwezig op voor- en achtervleugel. Waardplant: blauwe regen, kudzu en robinia. Engelse benaming: Common Glider. Friese benaming: